Cevap: Alimler bu konuda ihtilaf etmiştir.
Bir görüşe göre "Kişinin yaşı fark etmeden (bebek ya da yetişkin olması fark etmeden) kusmuğunun durumuna bakılır. Yediği gibi çıkarsa, yani sindirilmeden çıkarsa kusmuğu necis değildir. Çünkü yediği şey temiz, kusmuğu da temiz olmuş olur. Ancak midede değişikliğe uğradıktan sonra çıkarırsa necistir" diyorlar. Bunun delilini de şöyle getiriyorlar: "Yediğimiz şeyler evet temizdir, ancak midemize girdiğinde onlar değişikliğe uğrar. Dolayısıyla necis olur. "
Diğer görüş de "mutlak olarak temiz olması" yönündedir. Çünkü "Ve göklerde ne varsa ve yerde ne varsa hepsini sizin için, kendinden (bir nimet olarak) sizin emrinize/hizmetinize vermiştir. Şüphesiz bunda düşünen bir topluluk için ayetler/ibret ve deliller vardır." Casiye 13 ayeti kerimeden çıkan kaide ile eşyada aslolan temiz/helal olmasıdır, necis olanlar zikredilmiştir. Kusmuğun da necis olduğuna dair açık bir nas yoktur. Peygamber efendimiz aleyhissalatu vesselam dönemine bakarsak çocuklar çok fazla, kadınlar çok fazla idi. Anneler çocuklara oruç tutturuyor ve mescidlere gönderiyorlardı. Çocuklar ağladığı zaman onları oynatıyorlardı. Demek ki çocuklar mescidlere gidiyorlardı. Hasan ve Hüseyin radıyallahu anhumanın gittiği gibi... Demek ki bu duruma rağmen, mescidde çocukların olmasına rağmen, ki çocuk mutlaka kusar, o kusmuğu temizleyin vb diye bir sözü olmadığı için bunun necis olduğuna dair delil yoktur. Allahualem doğru olan görüş de budur.
Ancak bir şeyden temizlenmek için necis olması da şart değildir. Tabi ki Müslüman kusmuktan temizlenir, çocuğunu da kusmuğundan temizler. Bu, rahatsız olunan bir şeyden temizlenmektir. Ancak Allahualem, kusmuk necis değildir.